Saltul in g o l …………………….. , face plinul!

Mai zilele trecute, citeam blogul unui reporter, ce detalia pt cei interesati, modul de viata ce-l imbratiseaza de fiecare data cand merge, sau e trimis, omul pe teren. Viata grea, nu gluma!

Nesomn, frig, umezeaza si multa munca… cam asta inseamna inundatiile spre exemplu. Banuiesc ca banii nu sunt in discutie, ci doar pasiunea pt ceea ce face.

De aici insa, si pana la modul in care editorii si producatorii tv se folosesc de acest ‘sacrificiu’, se petrece o schimbare de prioritati. Sub pretextul informarii, sau a tinerii la curent, in cele mai multe cazuri, imaginile si materialele adunate, se folosesc in scopuri politice si propagandistice. Este inutil de precizat faptul ca valoarea materialelor adunate si prezentate, este cu atat mai mare, cu cat acestea sunt mai socante. Din nefericire, nu pt cei aflati in impas, pt ca ei nu au posibilitatea de a urmari spectacolul constuit pe spatele lor, ci pt demnitatea umana, necazul, suferinta si senzationalul –in sens trist, se transforma in puncte de audienta, argumente politice, si in ultima instanta bani.

Ca ultim exemplu, avem tentativa de sinucidere de la Cluj. Materialul filmat, imi imaginez ca are sa ocupe pt o vreme indelungata primele pozitii in materie de senzational. Faptul ca reporterii Realitatea erau la fata locului, pregatiti sa filmeze tragicul eveniment, nu doresc sa comentez in sensul de a reprosa ceva… Desigur, se ridica anumite intrebari, insa cum ziceam, vreau sa ma refer la un alt aspect…

Sub titlul ca imaginile sunt de-a dreptul socante, individul este invitat sa urmareasca ce n-a mai urmarit vreodata! Aceasta atitudine a televiziunii, sfideaza in egala masura bunul simt si gusturile individului privitor de tv, precum si –cum faceam referire si mai sus- demnitatea umana.

Prezentarea unor astfel de imagini, gasesc ca isi au locul doar in cazul semnalarii opiniei publice, nationale sau internationale cu privire la existenta unui genocid, executie criminala, si atlfel de situatii ingrijoratoare, dar care dintr-un motiv sau altul nu sunt cunoscute opiniei largi… In acest caz, motivatia din spatele prezentarii senzationalului macabru, este producerea unei reactii dezaprobatoare, si luarea de masuri in privinta stoparii actelor ce incalca drepturi fundamentale ala omului.

Tocmai de aceea, refuz sa urmaresc genul acesta de relatari sau stiri! Nu are sa ma intereseze macabrul, sub pretextul informarii, pt ca acesta este un doar un pretext… Nu are sa ma intereseze reactia politicului, care v-a ataca sau se va apara –dupa caz, nici reactiile comentatorilor tv, fie ei participanti la talkshow-uri, fie editii de stiri. Nu gasesc nimic constructiv in a afla unde se afla Boc, sau cand a ajuns, daca se va scuza, sau ne va aminti de incidentul din fata discotecii Obsession cand a acordat primul ajutor (…). N-as face altceva decat audienta, ceea ce ar aduce bani, si in final as alimenta si mai mult cautarea senzationalului-macabru de catre televiziuni.

Lucrarea ii apartine lui Banksy

Advertisements

~ by durox on July 31, 2008.

2 Responses to “Saltul in g o l …………………….. , face plinul!”

  1. Sunt desigur intrutotul de acord cu tine. Ma-ngrijoreaza insa ca romanii cam preiau cu precadere ce e mai rau de prin vest. Fiindca de-aici se propaga multe. Urmaresti desigur CNN, “the most trusted source…”. De ani de zile imi sta mintea in loc cand vad indivizi ca Lou Dobbs facand pe marii analisti. Iti dai seama ce putere colosala a ajuns sa aiba oricine pune mana pe microfon? Lucrurile sunt similare a ce se petrece azi in mass-media din Ro. Se serveste oricine de presa sau de TV de parca ar fi bunul lui personal. Concluzia e simpla: ar trebui o reforma MAJORA a mass-mediei. Dar teama mi-e ca ea ar trebui intai sa fie impusa in vest. Prin State si alte tari puternic dezvoltate, unde lucrurile nu sunt deloc mai roze…

  2. reforma este imposibil de pus in practica!
    ar insemna un nou set de legi, o noua ghidare a prestatorului de servicii, iar asta e impotriva firii omului; el vrea sa evadeze, sa uite de reguli si ingradiri. a impune mass-mediei si mai multe legi, si directive, nu ar face decat sa dea prilejul si posibilitatea unor cenzuri, dupa bunul plac. de fiecare data cand este interzis un lucru, reactia ce-l urmeaza nu este aceea de a respecta legea, ci de a cauta modalitati de ocolire!
    o singura solutie este demna de luat in considerare, daca ne fererim la ideea ta privitoare la reforma: educarea, sau reeducarea populatiei… desigur ca asta e mai greu de realizat, daca nu imposibil. insa dupa parerea mea e singura solutie: atunci cand publicul nu are sa se mai uite la bullshit-uri, mass-media nu le va mai promova! pan’atunci…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: