10 secunde si un carton !

‘… ce facem, ne cersim demnitatea inapoi de la tv, cu cartonu’n mana?’

a.s. ieri 11 aug, pe cateva zeci de bloguri a fost liniste, in semn de solidarizare cu Neagoe. nu bloguri anonime, nu bloguri de injurat, nu bloguri legate impreuna sub un trust sau organizatie. un mesaj simplu “CU Neagoe’ ce a vrut sa insemne ca nu e singur in campania denigratoare -ce se poarta prin anumite zone, la adresa sa.

Inca o ora pe A3, sper sa-mi fie ultima…
Am urmarit SZ, unde s-a acordat dreptul la replica lui Neagoe… Am cateva obiectii ref la modul in care s-a desfasurat emisiunea. Spre deosebire de Neagoe, ma gadila limba sa zic ca moderatorii emisiunii auceva personal cu PR-ul ICRNY. Dreptul la replica este inteles ca fiind o oportunitate data unei persoane de a veni cu explicatii sau argumente contra a ceea ce s-a vehiculat sau anuntat in prealabil cu privire la ea. A repeta temele pt care pers in cauza vine sa comenteze, lamureasca si explice, isi are rostul doar atunci cand cei prezenti, sau cei care urmaresc acest drept la replica, sunt inafara subiectului si trebuie informati cu privire la ce are sa se discute… Din moment ce A3 are la activ mai multe emisiuni in care face referire la viata personala a lui Neagoe, bazata pe scrieri lirice ale acestuia, si cateva poze luate fara acordul proprietarului de pe flickr, defaimari ale persoanei -publice ori private- pe fata ‘diplomatul care bea urina si se drogheaza’, mi s-ar parea corect ca atunci cand este invitat, sau ii se acorda dreptul de a fi invitat, sa fie lasat sa vorbeasca. Debitul verbal al dlui Stan, nu trebuia sa faca obiectul emisiunii in cauza, iar modul in care s-a raportat Gadea la acest evenimet public mi-a dat impresia ca in nimici un moment, intentia SZ nu a fost de a asculta!
In primele minute, s-a precizat ca Neagoe este in studio doar datorita faptului ca asa simt dansii, un fel de maretul har al televiziunii. S-a specificat ca la o adica, 10 secunde ar fi ceea ce se cuvine unui drept la replica, un carton cu un anunt, si cam gata. M-am vazut surprins asistand la un inceput ostil si neprofesional, pt ceea ce s-ar fi vruta fi o discutie, sau lamurire a situatiei.
Atunci cand faci acuzatii, fie ele bazate, fie nu, asa cum este cazul de fata, trebuie sa ai cel putin rabdarea de a asculta, daca nu cumva a cere si lamuriri fata de ceea ce nu se intelege! Ori nu acesta este cazul… La un mom dat am fost tentat sa ma opresc din a urmari emisiunea, intrigat de modul in care dul Stan, repeta intr-una catre regie, bagati cartonul x, bagati cartonul y, in timp ce Corina raspundea la intrebari, sau incerca sa transmita lucrurile pt care a acceptat prezenta in emisiune. Ticul verbal, ‘ok’, repetat la fiecare 5 secunde in timp ce cotrobalea prin laptop mi-a dat impresia clara ca pe dansul nu-l intereseaza ceea ce au de zis invitatii, ci mai degraba este stresat de faptul ca nu are indeajuns timp sa ne prezinte el ceea ce ar fi de stiut cu privire la cei 2.
Profund deranjat de cele scrise de Neagoe, fapt care este o libertate a dansului la opinie si gusturi ce trebuie respectata, Gadea se simte dator sa ceara invitatului sa citeasca fracmente din scrierile lirice. Aici mi se pare ca s-a gresit in a accepta aceasta insistenta: pt a fi citite si comentate cele scrise, ar brebui organizat un cerc literar, si acolo sa se studieze ce si cum s-a scris. Nu tot ce se scrie are ca scop prezentarea la tv. Si asta nu din cauza ca autorul s-ar jena de cele scrise, ceea ce Neagoe a si incercat sa demostreze, ci din simplu fapt ca targetul poate sa fie altul decat uitatorul la televizor, scopul poate sa fie si altul ‘reclama’ pe micul ecran. Cele citite n-au facut altceva decat sa ii faca jocul lui Gadea, de a patrona discutia. Mai mult de atat, a se face confuzie, asta cu incapatanare si in mod repetat, intre autor si personajul dintr-o poveste, nu pot sa concep ca fiind atitudine de om matur. Insa nu ma mira acest fapt, deoarece aici este si secretul acestui episod 0TV prezentat la A3: s-au tras concluzii si s-au facut analize ale omului real pornind de la un personaj care se vrea a fi unul fictiv!
Confuzia intre poveste si real nu-si are locul la o emisiune care incearca sa faca sinteza realitatii din ziua respectiva! Lasanad la o parte amanunte de genul ca cele scrise au fost publicate de o revista culturala, lucru care Gadea anunta ca nu ii este de interes, sau ca anumite texte au fost jucate pe scena si au fost premiate, stimabilii se agata pe tot parcursul emisiunii de limbajul folosit si imaginle zugravite de cele scrise. Sarind peste faptul ca literarura nu este doar poezie despre flori sau versete biblice, au incercat sa ne explice ca pt dansii, asa ceva nu este literatura. Mai mult de atat, libertatea de exprimare permite oricui sa scrie si fabuleze ce si in ce stil doreste, iar cititorii sa decida daca au chef sa citeasca ori ba!
Cat despre problema de incompatibilitatea intre un PR si ceea ce gandeste, simte, sau scrie, aceasta este o intelegere eronata a fisei postului! Tine de simtul comun faptul ca PR-ul nu reprezinta ceea este el, ci reprezinta institutia care il plateste sa o reprezinte! A fi director de comunicare, nu implica o abstinenta de la a gandi sau crede altceva decat iti ofera spre publicare sau anunt, directorul general! Aceste posturi prevad o reprezentare cat mai profesionala si favorabila a angajatorlui, si nicidecum o imbratisare a unui stil de viata. PR-ul unui artist are tot dreptul de a nu asculta sau gusta expresiile artistice aferente artistului reprezentat! In particular, are toata libertatea de a se declara a fi un personaj cu alte gusturi si ocupatii, decat cele practicate la servici! Job-ul sau este sa prezinte ceea ce artistul ii cere sa prezinte… Directorul de comunicare a unui institut cultural, nu este membru al unui cult religios, indentificandu-se cu acesta, si reprezentandu-l in fiecare mom al vietii! Ceea ce ii se cere, este sa asigure o buna comunicare intre institut si partile interesate. El nu reprezinta nici institutul de cultura, nici tara a cui acest institul este! Aceasta-alta-confuzie isi are radacinile intr-o obisnuinta de a vedea lumea prin ochii unui fanatic religios, sau a unui indoctrinat. Asa cum portarul A3 urmareste alte televiziuni in timpul liber, si are libertatea sa nu priveasca deloc emisiunile postului unde este angajat, sau avocatul care este iubitor de tutun, insa apara un nefumator ce da in judecata o firma de domeniu, incompatibilitatea intre cele doua aspecte nu se pune in discutie! Portarul trebe sa asigure paza si ordinea, iar avocatul trebuie sa reprezinte in termeni juridici clientul. Neagoe nu reprezinta tara, el comunica ceea ce ICR ii cere sa comunice! Faptul ca alege sa fie un om de un oarecare fel, indragit sau urat de cei din america, il vizeaza pe el si felul in care alege sa fie vazut ca om de catre cei din jur… Ori de aici pana la a condamna modul in care angajatul alege sa se exprime liric, e la fel de mare distanta precum de la a fi clopotar si a ti se cere sa fi virgin! Ma repet: libertatea de exprimare, si mai ales cea artistica, ii da dreptul unui angajat al ICR sa se exprime in viata extra profesionala, in ce fel considera el sa o faca; atat timp cat comunicatele de presa, anunturile sau conferintele informative, nu poarta amprenta stitului personal de a scrie, versuri sau ‘limbaj direct’, ci urmeaza linia trasata si elementele trimise de catre angajatori pt a fi comunicate partilor interesate, angajatul pe post de PR isi face meseria conform tuturor normelor in vigoare!
Despre ceea ce a reusit pana in mom de fata angajatul pe nivel profesional, in ce fel a dus la indeplinire sarcinile date de angajator, si in ce fel acestea au fost afectate sau nu de catre hobby-ul din timpul liber, n-a mai ramas timp de povestit… De ce s-ar si povesti asa ceva, cand dreptul la replica in mod legal se rezuma la cele 10 secunde si un carton, ca sa folosesc expresiile gazdelor ?…
O senzatie de Romanie veche si uitata de civilizatie ma cuprinde de fiecare data cand un subiect ajunge la nivelul de scandal…
[ Pana maine, avem 2 filmulete marca John G, ziaristul ce a fost citat de catre A3 in faza incipienta a scandalului. Mi se par de prost gust aceste gesturi ale unui roman frustrat si care se singur in america, ca sa nu mai vorbesc desprea impulsul la care nu prea a putut rezista massmedia de a inchiti aceasta galusca trimisa-n tara cu mare graba de catre asa-zisul ziar/ist, ny magazin:
http://www.youtube.com/watch?v=vFFcs6vhb18&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=BmKivNyhJyI

… continuarea maine la zi :} ]

 

lunga noapte, putin timp… nici nu mai stiu cand ziceam ca ‘maine la zi’… vad ca ati tot incercat sa dati de continuarea promisa, insa eu roman cu narav taraganator, m-am luat la atzipit, cum bine a intuit Dan Iancu :}. sau pot sa raspund mult mai cult: am fost ocupat cu citit poezie…

ca sa-mi scada tenstiunea, am inceput sa fredonez pe alt ton. noul cantec, cu scuzele de rigoare pt necontinuarea povestii cu si despre minunata emisiune [sigur se gasesc si alti povesitori pe zona pt curiosi], incepe cu ‘Spovedania lui Gadea‘ :}.

Advertisements

~ by durox on August 11, 2008.

6 Responses to “10 secunde si un carton !”

 1. A fost prima oara cand m-am uitat la Sinteza Zilei, stiam ce se discuta in general pe-acolo, dar am fost socata de ce am vazut.
  Normal ca am scris un comment pe forumul emisiunii, dar surpriza, nu a fost postat. Asta s-a intamplat si cu nr.2 si cu nr.3. Am renuntat.
  Ceea ce e mai infricosator e ca oamenii de genul Gadea si Stan, precum si fanii emisiunii sunt majoritari in tara asta.
  Si nu se poate discuta cu ei, oricat de logic ai fi, ei nu pricep nimic, sau ignora ceea ce nu inteleg, dar culmea, cred ca le stiu pe toate. Iar la arta moderna se pare ca sunt experti.
  Ar fi amuzant daca nu ar fi atat de trist.

 2. Am vazut emisiunile “La ordine zilei” (Aug 4/2008) si “Sinteza zilei” (au tot vb de poneiul roz+C Neagoe). In emisiunea “La ordinea zilei” a fostt o manipulare cusuta cu ata alba: politizarea si implicarea lui Basescu, el tb sa isi dea cu parerea despre ce expune ICR, total fals; apoi prezentarea acelui ziarist din NY ca fiind de la “NY magazine”(asa a aparut pe burtiera emisiunii); acel ziarist, Culian parca e numele lui, este jurnalist la NY magazin (magazin ca in “magazin universal satesc”); prestigiosul “NY magazine” nu are nici o legatura cu “NY magazin satesc” de unde a porint saga poneiului nazist.
  La SZ unde au fost invitati C Neagoe si C Suteu a fost o parodie a dreptului la replica; Gadea insista ca personajul povestirii lui Neagoe este totuna cu Neagoe; a isninuat ca daca cunoaste denumirile unor medicamente care contin ketamina, se pare ca s-ar droga cu ketamina; o atitudine de 2 lei (ca fapt divers: cand aveam caine, am fost cu el la veterninar pt o interventie chirugicala la una din labute; atunci cainele meu a fost anesteziat cu un produs care continea ketamina; medicul avea in cabinet mai multe astfel de produse si mi-a spus de ce a folosit acel anestezic in loc de altul; asa am aflat de mai multe medicamente pe baza de ketamina; asta nu inseamna ca folosesc ketamina). Acel tip de atitudine imi aminteste de episodul din “Cel mai iubit pamanteni” cu cariatidele care trebuiau daramate pt ca li se vedeau sani si asta nu e arta. C Suteu nu era lasata sa vb, este extrem de nepoliticos sa vb peste interlocutor, sa nu ii dai atentie, sa il lasi sa-si expuna punctul de vedere. Emisiunea nu a fost un drept la replica, ci un drept la mitocanie, atata tot. Plus ca am simtit jena lui Neagoe, nu poti sa ai un dialog cu cineva care te intrerupe, iti vb de sus (cam asta a fost atitudinea lui Stan vis-a-vis de Neagoe). Cat despre bazaconiile lui Stan cu legea din NY cu privire la svastica: locuiesc in Toronto (Canada) si vad in magazinele etnice de imbracamaninte tinute de indieni foarte multe modele de fuste, incaltaminte, genti unde este pusa svastica, si nimeni nu e revoltat. Plus expresia “commonly exhibited” nu are valoare certitudine; doar se explica ca datorita folosirii ei de catre nazisti, pt multa lume este asociata cu ororile naziste. Dar nici un evreu nu ii anuleaza valoarea de simbol spiritual, vechi de 5000 de ani.
  Ca sa inchei, ceea ce am vazut la TV pe A3 este o manipulare ordinara cu tinta Basescu.

 3. Oare nu s-a intrebat domnul Stan de ce politistii din New York nu au dat nici macar o amenda? Pentru ca asta a sustinut, ca s-a incalcat legea din statul New York (cred ca asta a fost faza cea mai amuzanta din emisiune, pe langa faptul ca parea ca habar nu are de First Ammendment) E stupid sa spui ca legile din orice stat sunt mai importante decat Constitutia SUA, ca sa nu mai zic de faptul ca a tradus complet aiurea “commonly exhibited”
  Pe mine m-a deranjat foarte mult lipsa de respect aratata fata de doamna Suteu, care efectiv nu a fost lasata sa vorbeasca.
  Sper sa se termine scandalul asta, desi, din ce am citit pe forum-ul A3, dl. Horvath, de la care a pornit totul, spunea ca va reveni cu dezvaluiri si mai “scandaloase”. Cine stie, poate acuzatii de satanism pentru ca artistii se imbraca in negru.
  Macar OTV-ul e amuzant, ce se intampla la A3 e revoltator.

 4. aveti rabdare si nervii tari, ce sa spun. e adevarat ca trebuie argumente sa-i combati, dar…

 5. Am si eu o intrebare pt. cei mai familiarizati cu blogosfera decat mine. Raluca de aici http://raluca22.wordpress.com/about/ (vezi si foto) e aceeasi cu Raluca Sandru de aici http://malaimare.wordpress.com/2008/08/04/proiect-cultural-capitala-culturala-a-romaniei/
  (vezi primul comentariu). Iar Raluca Sandru de aici nu-i cumva cea “deconspirata” de Zavoranca? Protagonsita “armagedonului porno” cum s-a scris in presa vremii. http://www.vedetetv.com/showphoto.php?photo=3753
  Oricum, interesanta coincidenta (si caracterul e cam la fel).

 6. bre durox? adormisi bre?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: