Fata Babei si Fata Mosului

  

Dpmdv Mosul s-a cam scos din fuga spre Vila Alba. Daca pana saptamana trecuta Vrajitorul din Illinois ar fi putut avea emotii  -cum ca nu e pregatit si n-are experienta, fapt ce se astepta sa fie handicapul sau maxim in fata Mosului exploatat inca de la inceputul campaniei, odata cu intrarea pe zona a Babei,  Illinois-ul se poate relaxa.

Desigur, Baba in cei 2 ani a taiat uscaturile din Alaska precum in reclamele cu Pilana… Desigur, Mosul a tintit sus alegand VP o Baba si nu un Mos… Desigur, fetele ramase fara Baba Clinton, cica ar fi tras spre Baba Sarah… Cu toate sigurantele astea, se face totusi ca Mosul McCain are cam tot atatea sanse sa stranga 40mil gura-casca la conventia republicanilor, cate sanse sunt pt Gustav sa reinvie. Cum a reusit performanta de a face din oportunitate esec e simplu de ghicit: din prea mult zel, si din cauza vitezei, a omis cativa pasi esentiali in alegerea unui VP. Unii zice ca la mijloc se afla de fapt un joc de noroc, care daca ar iesi, sau ar fi iesit, ar fi relansat Mosul in sprintul spre Vila Alba; un VP sustinut de 80% din alegatorii din Alaska, care in juma’ de mandat a intros cu fundu-n sus coruptia si birocratia instalate la biroul guvernamental, nu este altceva decat un fresh start, si o contra puternica sloganului democratilor ‘we need change’.

Eo zic insa ca la mijloc nu-i vorba de nici o mare gamblerie, ci e pura disperare! O disperare de a colecta voturile initial date Babei Clinton. In fond si la urma urmei, simplul fapt ca s-ar produce o premiera, respectiv primul VP republican, de gen nonmasculin, chiar nu inseamna nimic dpdv politic sau economic. Ori ce vrea sa vada in toamna si la anul, bastinasul nord american nu este premiera sociala, ci schimbare economica. In plus, legatura intre Baba Sarah si Baba Clinton tine doar de gen. Ambele sunt dame, si cam aici se opresc asemanarile!
Ce-i cu Fata Babei si cu Fata Mosului?!? Fata Babei a ramas bortzoasa, iar Fata Mosului s-a trezit cu o ancheta. Cum ziceam mai sus, daca Obama a reusit un record de audienta prin discursul din cadrul conventiei democrate, speranta lui McCain de a repeta evenimentul e nula: toata presa si media, atunci cand nu se da lent pe Gustav si furtunile ce-i urmeaza, se da cu Sarah Palin, si cu fica Bristol. Prima cica s-ar fi autosesizat neregulamentar intr-o manevra de concediere a fostului cumnat, iar cea din urma, de profil minora, mai are 4 luni si naste. Subiecte pline de sirop pt un public obisnuit cu stiri de Hollywood. Cam trist, cam adevarat… Nu faptul in sine, ci atitudinea de doi bani a prostimii.
Desi Obama face eforturi maxime de a da bine pe sticla si hartie, rugandu-si sustinatorii sa nu implice familiile si chestiunile familiale in cursa politica, stie si el bine ca asa ceva este imposibil, indiferent cine i-ar fi sustinatorii sau unde s-ar afla ei. Sa crezi un politician cand face apel la omenie si integritate, e similar cu a juca alba-neagra cu dracu’. Mie mi se pare ca Obama are toate motivele sa si-o doreasca pe Sarah in echipa lui McCain: atat timp cat exista cineva cu mai putina experienta decat el, nu mai este el cel mai fara experienta in treburile externe si de securitate ale natiunii. Ori asta, ii da avantajul de a se misca mai cu talent in discursuri si confruntarile ce vor urma, nestingherit de argumentul ca e prea necopt.
Unde Sarah a dat dovada de eficienta si morav, traiesc vreo 9000. Sa fii primar la 9000 persoane, si sa ai impresia ca te-ai prins care e shmecheria, nu prea duce… iar sa fii guvernator la sub un mil de locuitori, atat cat are Alaska, e iarasi un fel de ‘inceput promitator’ si nicidecum nu esti in pita. Argumentul conform caruia in comunitatile mici, politicianul are oportunitatea de a se lovi de problemele stringente si elementare a populatiei mi se pare un argument fals, sau lipsit de coerenta… Care e similaritatea de pilda, intre Gherla si Iasi? Gherla are angajati publici, cati controlori de bilete sunt in Iasi… Are un buget cat e bugetul prevazut pt iluminatul strazilor din Iasi, iar in caz de seceta sau inundatii, in Gherla se alimentaza intreg orasul dintr-un Metro, cu apa si conserve. Sa creada primarul din Gherla ca socoteala din piata lui, e aceeasi cu cea din piata Iasului ar fi un calcul cel putin naiv. In aceeasi masura, experienta acumulata de Baba Mosului, cea care anul trecut si-a facut pt intaia oara pasaport ca sa viziteze Canada, serveste fix la nimic unui vice presedinte de stat. in fine… daca astea n-ar fi de ajuns, Mosul McCain, in loc sa-si traga un upgrade de imagine, s-a trezit inca inainte de a se termina conventia republicanilor, cu inca un minus inainte de alegeri.
Baba Sarah e de parere ca in scoli si insitutii, educatia sexuala ar trebui sa se rezume la propovaduirea abstinentei. Lucru misto si de apreciat, daca vrei sa crezi ca statul egal biserica. Apoi, impunerea unei legistaltii importiva ‘pro-choice‘ in vreme ce statele moderne se axeaza de fapt pe reducerea sarcinilor nedorite, ca masura de prevenire a avortului si riscurile lui, subliniaza tendinta radical traditionalista aferenta educatiei catolice… Lucruri nu de condamnat intr-un VP, insa putin impartasite de alegatorii din 2008. Asta unu la mana.
Doi la mana, Sarah se vrea adierea schimbarii in guvernarea McCain, prin verticalitate si moralitate. Un fel de Mona Musca a romanilor… De la demisia din organizatii si insitutii ce nu promovau transparenta si integritatea, pana la lupta impotriva colegilor republicani corupti, caracterul nominalizatei se doreste a fi un lifting de imagine pt o guvernare ce a atins conte minime de simpatie in radul americanilor, respctiv 16%. Pana si G Bush se bucura de o mai mare populariate, asta in timp ce economia si starea de spirit a clasei mijlocii atinge cote de pesimism similare cu cele din 1940, conform sondajelor.
Reteta incercata de McCain, in a convinge electoratul ca urmatorii 4 ani, nu ar insemna de fapt 12 ani de Bush, materializata prin moninalizarea d-nei de Alaska, se bucura de un start fals. Imediat dupa aplauze, au urmat intrebarile si nedumeririle -Sarah fiind o anonima, fata de resul candidatilor la postul de VP, pt ca mai apoi sa inceapa stirile, la care biroul electoral republican nu prea vad ce culoare le poate da, in sensul de a fi benefice campaniei…

In primul rand, Sarah este mijlocul unei anchete, ce urmareste un eventual abuz de functie. Pe scurt, un domn Walt, comisar, s-a trezit in urma cu 2 saptamani concediat, fara explicatii. Acesta declara ca a fost supus unor presiuni din partea d-nei Sarah Palin, in a-l concedia pe fostul cumnat al acesteia, un alt domn politist, pe nume Michael Wooten, ce din intamplare se afla intr-un divort nu tocmai elegant cu sora amintitei. Din mom ce Wooten nu a fost concediat, Walt declara oficial ca demiterea sa este o revansa… Ceva telefoane exista, s-au pus si ceva bani la bataie -100k- pt aflarea dedesupturilor… Eu astept sa intre pe fir si ceva email-uri, exact ca-n povestea Elodiei :}. Sarah declara ca sustine aceasta ancheta si ca nu are nimic de ascuns, negand orice fel de legatura cu evenimentele. Intre timp si-a luat, asa cum sta bine unui functionar public, si ceva avocati, pt a fi pe val…
Chiar daca politzaiul sa zicem ca si-a mulat pulanul pe spinarea lu’ aia mica, daca este de fapt un reprezentant obisnuit al politistului prost crescut si agresiv, genul asta de controverse si intrebari nu prea ii fac reclama lui Mos McCain, ci doar audienta televiziunilor. Pe langa povestea concedierilor, d-soara de 17 ani, fica guvernatoarei sta sa nasca de revelion; ori asta, in mom in care maicasa face carul mare ca abstinenta ar cam trebui ‘impusa’, are cel putin un aer comic, privit din perspectiva discursului politic. Ca il ia pe ala de barbat, si ca abia asteapta sa fie mamica, chiar nu ajuta campania electorala, desi atrage audiente si povesti…
Fireste, genul asta de manevre nu se pot lua in serios, sau crede pe cuvant, atunci cand scena pe care se desfasoara e una politica. Daca astea ar fi povestile unei doamne oarecare, sau situtia familiei de pe palier, impresia si modul de a privi ar fi cu totul altul. Insa cum ne-au obisnuit, politicienii au acest tic nervos, de a crede si face altceva decat zic, de unde si prostul narav al nostru de a fi cel putin de 2 ori sceptici la ceea ce ei declara.

Oricat s-ar da peste cap, si s-ar scutura, de blestemul guvernarii lui Mos Bush n-are cum sa scape… colac peste pupaza, Mos McCain s-a trezit nu doar fara atentia mult visata a mass-mediei, prin manevra Sarah, dar si cu un eventual handicap in locul unui avantaj… Vorba lui Toma Caragiu ‘avantaj serviciu’ Obama, ca deh, asa-i in viata…

 

Advertisements

~ by durox on September 2, 2008.

One Response to “Fata Babei si Fata Mosului”

  1. poate fata babei şi faţa moşului… sireacu mccain, e disperat si duse piciorul strîmb iaraşi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: