Lecturi alternative

din intamplare dau peste urmatorul text:

“Acesta este un video pe care eu l-am facut pentru viitoarea mea emisiune Anti-avort. Mereu m-a macinat ideea ca unii oameni chiar pot sa omoare un copil. Ca unii oameni sunt atat de insensibili incat…. pot renunta la un suflet, la o fiinta.

Stiu multe persoane care ar da orice sa aiba un copil. Care au cheltuit milioane si milioane, numai ca sa fie posibil acest lucru. Stiu femei care plang noapte de noapte ca nu pot avea copii. Ca nu pot fi mame. Si viceversa, stiu mame care si-au omorat copilul. Stiu femei care au avortat. Bine, bine… ele pot spune ca au avut motivele lor. Ca isi distrugeau cariera, ca nu aveau cu ce sa-l creasca, ca sunt prea tinere pentru a creste un copil si ca e mai bine asa. Si….au facut-o. Au mers la medic, si… au renuntat la ceva scump. Au renuntat la o viata, au renuntat la un viitor al cuiva, si au renuntat… la linistea lor sufleteasca. Da, cititi bine. La linistea lor sufleteasca. Pentru ca odata facut pasul acesta, nu mai poate fi dat timpul inapoi. Si toata viata vor ramane cu ideea “cum ar fi fost daca…” si “ce ar fi fost daca…”.  Cine suntem noi sa hotaram viata cuiva? Sa hotaram daca are dreptul sa traiasca sau nu? Un copil nu este o varianta, este un suflet!

Oricate explicatii si motivatii ar avea o femeie, avortul nu este scuzabil. Aceasta este parerea mea, si parerea lui Dumnezeu. Daca altii au alta parere, aceasta este alegerea lor. Dar copilul este fiinta cea mai scumpa si mai inocenta de pe Pamant, cum am putea noi sa-i facem ceva rau?

Si nu uita ca : Decizia pe care o iei, iti va Determina pentru totdeauna Destinul tau!”  – Alina Ilioi

m-am gandit sa las un comentariu, dar mi s-a parut prea lung:

cu aere atotstiutoare se lasa o impresie nefericita…

a te asocia cu un dzeu, oricare ar fi el, nu te face nici mai just, nici mai indreptatit. dincolo de crez avem nevoie de un gram de ratiune; pt ca asta imi lipseste cel mai mult. gasesc din plin sfaturi babesti, pareri astrologice, indemnuri bisericesti, si aproape deloc ganduri inteligent argumentate.

 

faptul ca o persoana isi doreste ceva nu este un argument solid in a combate lipsa dorintei pt acelasi ceva a unei alte persoane.

 

notiunea de suflet si fiinta este atat de abstracta incat nu avem inca o definire, desi am avut multe parereri si ganditori, filosofi si preoti care si-au pus aceleasi intrebari.

de unde deci atitudinea vis-a-vis de ‘insensibilii’?

 

crying_baby‘copilul este fiinta cea mai scumpa si mai inocenta de pe Pamant’

copilul nu este fiinta cea mai scumpa si nici cea mai inocenta. :} asta pt ca inocenta implica un anume grad de sacrificiu, un anumita putere de discernamant. o persoana lesinata, nu este nici inocenta nici calma, nici chibzuita. nici coma nu aduce cu ea calitati pt care ne ‘muncim’ o viata-ntreaga. copilul e inocent atat timp cat nu are puterea de a faptui ceva. ori asta nu e incocenta, e neputinta.

copilul este profitor, marsav, nemilos, super egoist… lista este infinita. toate aceste apucaturi si instincte primare sunt ulterior educate de catre parinti si restul societatii. lasat de capul lui, copilul nu ajunge un sfant, o Maica Tereza. pt ca daca ar fi asa, asta ar inseamna ca parintii din toate timpurile, nu au facut altceva decat sa perverteasca viitori ingeri si sfinti. :} ori asta e fals… exemple despre natura animalica a copilului putem gasi fara nici un efort.

 in fata renuntarii de sine, a sacrificiilor si a rabdarii de care da dovada o mama, dragalasenia copilului  paleste… el este doar o fiinta dragalasa; in nici un caz cea mai scumpa si inocenta.

sunt de acord cu interzicerea folosirii copiilor in spoturile publicitare. atat timp cat se aplica toturor spoturilor. sustin de asemenea coborarea copilului la standardul de ‘mijloc de perpetuare a speciei’, pt ca n-am inteles niciodata de ce e mai tragica moartea unui copil decat moartea unui adult.

gasesc idolatrizarea copilului o practica atat de manipulanta, incat ar trebui interzisa prin lege. la fel cum incercam prin lege sa alegem in locul toturor violatelor…

pt lectura suplimentaro-alernativa avem nobabies.blogspot.com

~ by durox on September 10, 2009.

10 Responses to “Lecturi alternative”

  1. Nu ai inteles exact punctul esential:) spui ca “pt ca n-am inteles niciodata de ce e mai tragica moartea unui copil decat moartea unui adult”. Da, nici eu nu inteleg. Numai ca dragul meu, moartea unui adult se pedepseste prin lege, pe cand moartea unui copil nu(ma refer aici la avort). In nici un caz nu vreau sa IMPUN cuiva ideile mele sau mentalitatile mele, si in nici un caz nu ma consider atotstiutoare…. vreau doar macar sa fac ceva pentru a impiedica un dezastru. Pentru a impiedica sa fie distrusa o viata. Stiu pe cineva care a practicat avortul, o femeie…stii cum era dupa aceea? O leguma. Era devastata. Spunea ca nu mai e ea insasi… daca vedeai chinul si disperarea de pe fata ei…ma intelegeai:)
    Si copilul este scump…recunoaste. Si poate da, sunt inocenti datorita neputintei lor, dar…sunt inocenti:)
    Eu una cel putin ii ador… si incerc tot timpul sa-mi amintesc ca prin exemplul nostru, vor deveni ceva in viitor. Bun…sau rau:)

  2. ‘punctul esential’ nu este atat de esential privit din alte perspective… pt ca mai intai se cere sa definim ce inseamna fiinta, persoana, etc, si abia apoi sa incercam a gasi legi, ordonante, norme.
    un argument valid dpdv logic ori moral, nu are de-a face cu exemplele date. simplu fapt ca X este o leguma dupa 10 ture de bazin, nu inseamna nici ca apa e blestemata, nici ca restul inotatorilor sunt dopati, nici ca in esenta competitia e ceva malefic. ;]

  3. ei bine…eu pur si simplu consider avortul un pacat:) Chiar daca iti place…sau nu:)

  4. nu poti spune ca moartea unui adult e la fel de tragica cu cea a unui copil – legea pedepseste mai aspru omorul unui copil fata de omorul unui adult. Nu spune ca un copil este egoist, manipulator profitor sau ce-ai mai zis tu acolo. In limita ratiunii lui prin modalitatile pe care le stie isi exprima nevoile. Plange, si asta inseamna ca ii e foame sau ca il doare ceva. Asta nu inseamna ca-i manipulator, ci e singurul lui mod de comunicare. Plange o data si primeste mancare, si el intelege ca asta trebuie sa faca pentru a primi mancare. Nu stie sa vorbeasca. Avortul e interzis, si ceva rau in esenta.. Practic un adult face o greseala, si incearca sa remedieze asta cu pretul unei vieti. Na, parerea mea. Daca parerea ta e alta, o respect. O respect ca si parere, nu neaparat ca si continut.

  5. @artist05~fie ca stie sa vorbeasca, fie ca nu stie, copilul are latura egoista atat de dezvoltata incat necesita un car de energie din partea familiei pt a-l corija. pedepsit ori ba, copilul in naivitatea lui incerca minciuni stupide, si o serie intreaga de subterfugii pt a ‘iesi bine’. despre genul asta de generalitati nu cred ca e nevoie sa dezbatem… valoarea copilului sta in potentialul sau. daca este rentabil a investi timp si energie la mom T, intr-un copil ramane la alegerea fiecaruia. insa as aprecia sa nu cadem in ‘populisme’ de genul copilul e scopul vietii. :}
    ps: nu toti adultii fac o gresala pe care incearca sa o remedieze cu pretul unei vieti.

    @capsunik~ de aici si frumusetea lumii civilizate: fiecare avem dreptul sa consideram un fapt ca fiind de bine ori de rau. ceea ce tu numesti pacat eu pot numi placere, iar ceea ce tu consideri frumos pt mine poate insemna urat. cum ajungem sa ne intelegem? simplu: prin respectarea libertatilor fiecaruia… la fel cum pt un crestin 3 neveste inseamna adulter, pt un musulman inseamna binecuvantare.
    ps: o practica biblica era ca femeie prinsa in adulter, sa fie omorata cu pietre. conform principiului tau, avem de-a face aici cu o crima indreptata impotriva unui copil inocent, nenascut? si daca da, nu se cade ca cel ce ucide un nevinovat, sa fie ucis la randul sau?

  6. Hai sa punem problema altfel:o adolescenta de 16-17 ani,sau cat vreti voi,ramane insarcinata.Sa pastreze copilul au ba?
    O femeie care e atat de saraca incat nu are ce sa-si ofere siesi ar trebui sa nasca sau sa avorteze?
    Un copil are nevoie de iubire,mancare,adapost,climat familial linistit si EDUCATIE.In momentul in care nu esti pregatit psihic pentru asa ceva,nu ai posibilitatea materiala sa-i oferi conditii umane de viata si educatie cred ca e de preferat un avort. Se pune problema distrugerii unei vieti inainte de a se naste sau dupa nastere,incet-incet,ca o tortura.
    @capshunic,un copil maltratat psihic si fizic de niste “parinti naturali” ce crezi ca va face mai departe?E mai bine sa creezi un monstru sau sa avortezi?
    Dezbateri de genul asta se pot face la nesfarsit.Fiecare tabara va veni cu argumentele ei pro si contra.Pana la urma decizia ramane a femeii si e bine ca are posibilitatea sa aleaga.

  7. din pacate, meseria de parinte nu se invata in nici o scoala. si nici responsabilitatea. asa se face ca tot felul de brute inconstiente, de imbecili patentati si de egoisti cu staif ajung parinti ai unor copii nedoriti. e mai bine sa faci un copil si apoi sa il vinzi pe 3 arginti pentru trafic de organe? chiar azi dimineata am vazut pe un post TV frantuzesc o stire despre o mama care si-a omorat cei doi copii cu anxiolitice, pentru ca ii jenau viata mondena. nu facea ea mai bine doua avorturi? eu zic sa ne concentram pe copiii care exista deja si sa pastram dilemele morale inauntrul nostru.

  8. @shortestcut~ bine zisa treaba cu dilemele.
    si-n plus, atat timp cat solutia abstinentei e clar ca nu este una fiabila, ar fi o manevra matura sa incercam si alte abordari decat cele pur religioase.

  9. da, cum ar fi, de exemplu, niste cursuri de educatie sexuala serioase si bine gandite prin scoli, incepand cu clasa a VI-a (daca la 12 ani au voie sa se uite la televizor la filme fara perdea, atunci au voie sa invete si despre cum functioneaza aparatul reproducator). in plus, biserica ortodoxa ar face bine sa fie olecuta mai implicata social,mai ales in mediile defavorizate.

  10. e o disputa fara sfarsit; eu sunt agnostic; sunt de acord cu faptul ca se practica manipularea prin copii; si o marturisire: am avut cativa copii care au fost avortati; de unii dintre ei nu am stiut; acum nu am copil; nu stiu ce sa spun…

Leave a comment